سلنیوم و مزایای آن برای بدن

به گزارش وبلاگ تجهیزات الکترونیک، کسب آگاهی از مزایای سلنیوم در بدن می تواند تاثیر زیادی در سلامت بدن داشته باشد. شاید تا به حال در خصوص سلنیوم چیزی نشنیده باشید. ولی این ماده مغذی شگفت انگیز برای سلامتی حیاتی است. سلنیوم یک ماده معدنی لازم است، به این معنی که باید به وسیله رژیم غذایی حاصل گردد. به میزان کم مورد احتیاج است. اما در فرآیندهای مهم بدن از جمله متابولیسم و عملکرد تیروئید نقش اصلی دارد.

سلنیوم و مزایای آن برای بدن

سلنیوم چیست؟

سلنیوم یک ماده معدنی کمیاب و لازم است که آرایه وسیعی از خواص درمانی همانند محافظت در برابر بیماری های قلبی خاص، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن ، به حداکثر رساندن عملکرد تیروئید ، کاهش التهاب ، پیشگیری از سرطان ، کاهش نشانه های پیری زودرس ، محافظت در برابر آنتی بادی ها، افزایش سلامت مو و تعادل هورمون ها را دارد. سلنیوم یک ماده ارگانیک است که به طو عمده از خاک، آب و مواد گیاهی مشتق می گردد.

واضح است که انسان ها این ماده را بیشتر به وسیله منابع گیاهی به دست می اورند. سلنیوم به عنوان یک ماده غیر فلزی در نظر گرفته می گردد. اگرچه مقادیر زیاد سلنیوم سمی است ولی مصرف صحیح آن برای عملکردهای سلولی خاص بسیار لازم است. به همین دلیل قرار دادن مواد گیاهی غنی از سلنیوم در رژیم غذایی برای نگهداری از سلامت کلی بدن مهم است.

این ماده در اوایل قرن نوزدهم به صورت تصادفی کشف شد. بیشتر افراد تصور می کردند که این ماده برای انسان سمی است زیرا کارگرانی که در کارخانه ها کار می کردند و در معرض مقادیر زیادی از سلنیوم قرار می گرفتند اغلب بیمار بودند. بعدها تعیین شد که این ماده برای انسان و حیوان بسیار لازم است.

بعضی از منابع عالی برای سلنیوم شامل غلات، حبوبات، آجیل، قارچ، گوشت، ماهی و تخم مرغ است. این ماده بعلاوه در کلیه حیوانات، تن ماهی، خرچنگ و خرچنگ دریایی یافت می گردد. آجیل برزیلی غنی ترین منبع سلنیوم محسوب می گردد. آجیل ها برای حفظ عملکرد خود به سلنیوم احتیاج دارند اما مقادیر زیادی از آن را در خود ذخیره می نمایند.1

علائم و عوارض جانبی کمبود سلنیوم چیست؟

ضعف عضلانی یا دردهای عضلانی، بی رنگی موها یا پوست و سفید شدن ناخن ها از علائم کمبود سلنیوم محسوب می شوند. در کشورهای پیشرفته کمبود این ماده معدنی به ندرت پیش می آید. اما با این حال کمبود این ماده معدنی می تواند در بین افرادی که به مدت طولانی تغذیه وریدی داشته اند بروز پیدا کند.

نتایج پژوهش ها نشان می دهد که کمبود سلنیوم می تواند باعث بروز پرکاری تیروئید و بعلاوه ضعف سیستم ایمنی بدن گردد. به عقیده محققان، کمبود این ماده معدنی به طور مستقیم نمی تواند باعث بروز بیماری گردد اما با این حال باعث می گردد بدن زودتر در دام بیماری هایی بیفتد که بر اثر مسائل تغذیه ای و عفونی به وجود می آید. اختلالات و مسائل جدی مربوط به روده ها می تواند باعث گردد که بدن در جذب این ماده معدنی دچار مشکل گردد.2

چه کسانی در معرض خطر کمبود سلنیوم هستند ؟

افراد دارای شرایط زیر بیش از بقیه در معرض خطر می باشند :

افراد دیالیزی

افراد مبتلا به ویروس ایدز

افرادی که به اختلالات گوارشی مبتلا هستند

*هر کدام از موارد بالا می تواند جذب سلنیوم را مختل کند.3

جذب سلنیوم برای چه کسانی مهم تر می باشد ؟

سلنیوم برای همه افراد مهم است اما افراد با شرایط زیر باید بیش از همه به میزان آن در بدن خود توجه نمایند :

افرادی که دچار بیماری های تیروئیدی هستند

افراد مبتلا به سرطان

افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند

خانم های باردار

افرادی که با کمبود سلنیوم روبرو هستند.3

منابع غذایی سلنیوم

هر ماده غذایی که پایه گیاهی دارد مانند سبزیجات منبع این ماده معدنی محسوب می گردد. میزان سلنیوم موجود در سبزیجات بستگی به میزان سلنیوم موجود در خاکی دارد که این گیاهان در آن کشت شده اند.

توجه داشته باشید ماهی، غذاهای دریایی، گوشت قرمز، دانه های کامل، تخم مرغ، مرغ، جگر، گردو به خصوص گردوی برزیلی و سیر نیز از منابع خوب این ماده معدنی محسوب می شوند.

باید بدانید گوشت حیواناتی که از دانه های کامل یا از گیاهان کشت شده در خاک سرشار از سلنیوم تغذیه می نمایند حاوی میزان بیشتری از این ماده معدنی می باشد. از این گذشته مخمر آب جو، جوانه گندم و نان های غنی شده با سلنیوم نیز برای تأمین این ماده معدنی مفیدند.2

مزایای سلنیوم

جلوگیری از سرطان
همانطور که در بالا نیز ذکر کردیم، سلنیوم یک ماده ضروری برای بیشتر فرایندهای سلولی است. این فرآیندها شامل پاسخ بدن به فعالیت های سرطان زاست. سرطان یکی از بیماری های کشنده در سراسر دنیا است و هنوز در بیشتر موارد بدون درمان به جای مانده است. مطالعات اجرا شده نشان می دهد که مصرف متعادل سلنیوم می تواند کاهش بسیار خوبی در تشکیل سلول های سرطانی به خصوص در پروستات؛ ریه و روده داشته باشد.

سلنیوم یک ماده ضروری در بیشتر فعالیت های آنزیمی است که می تواند آپوپتوز را تحریک کند. رادیکال های آزاد که محصول فرعی متابولیسم سلولی است می تواند منجر به سرطان و آسیب به DNA گردد. سلنیوم به ترمیم DNA یاری می نماید و از بروز سرطان جلوگیری خواهد نمود. در نهایت، گلوتاتیون سوپراکسید(یک ترکیب ضد سرطانی مهم در بدن) از سلنیوم برای فعالیت های خود استفاده می نماید.

آنتی بادی ها وسلامت سیستم ایمنی بدن
مطالعات اجرا شده نشان می دهد که سلنیوم در تحریک آنتی بادی ها بسیار مهم است که عناصر سیستم ایمنی بدن هستند و می توانند اجسام خارجی ویروسی، باکتریایی ، قارچی و تک یاخته ای را نابود نمایند. سلنیوم در تحریک این آنتی بادی ها بسیار مفید است. بعد از واکسیناسیون برای یک بیماری خاص، استفاده از سلنیوم می تواند بدن شما را مقاوم تر سازد.
ضد التهاب
سلنیوم علاوه بر افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، خاصیت ضد التهابی نیز دارد. مطالعات اجرا شده نشان می دهد که سلنیوم به کاهش استرس اکسیداتیو که اغلب در اطراف مفاصل و استخوان ها رخ می دهد بسیار مفید است. با کاهش التهاب در قسمت های حیاتی بدن، شما می توانید فعال، سالم و بدون درد زندگی کنید.
سلامت تیروئید
زمانی که صحبت از سیستم غدد درون ریز و تنظیم هورمون ها در بدن به میان می آید، غده تیروئید یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین غده هاست. مطالعات اجرا شده نشان می دهد که سلنیوم یک ترکیب ضروری برای عملکرد غده تیروئید است و به تنظیم میزان هورمون هایی که از این غده ترشح می گردد یاری می نماید.

هورمون T3 یکی از مهم ترین محصولات از غده تیروئید است و سرعت متابولیسم کلی بدن را کنترل می نماید. بدون سلنیوم، هورمون T3 نمی تواند فراوری گردد و همین امر برای بدن بسیار مضر است.

سلامت قلب
سلنیوم به عنوان یک رقیق نماینده خون عمل می نماید و خطر لخته شدن خون در رگ ها را کاهش می دهد. این ماده بعلاوه می تواند سطح کلسترول بد خون را تا حد زیادی کاهش دهد. این کلسترول در رگ ها و شریان ها تجمع پیدا می نماید و باعث ایجاد بیماری های قلبی- عروقی، سکته، حملات قلبی و سایر موارد می گردد. بنابراین سلنیوم یک ماده قدرتمند برای سلامت قلب انسان است.
شوره سر و سلامت موها
اگرچه تحقیقات هنوز در خصوص این شرایط مطمئن نیستند اما بیشتر افراد معتقدند که مصرف متعادل سلنیوم می تواند ریزش مو را کمتر کند و از بروز شوره سر جلوگیری نماید.1

پینوشتها

1.www.majalesalamat.com

2.www.tebyan.net

3.www.namnak.com

منبع: راسخون

به "سلنیوم و مزایای آن برای بدن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سلنیوم و مزایای آن برای بدن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید