جاده مهاجرت روستایی به سمت شهرها یک طرفه است، سرمایه گذاری نکردیم

به گزارش وبلاگ تجهیزات الکترونیک، خبرنگاران-گروه استان ها-حسین دباغ: کاهش آمار جمعیت روستایی و افزایش حاشیه نشینی در شهرها علت و معلولی هستند که برای حل هر یک از این مسائل باید ریشه آن را در توسعه روستاها و زرق وبرق شهرها جستجو کرد.

جاده مهاجرت روستایی به سمت شهرها یک طرفه است، سرمایه گذاری نکردیم

نائب رئیس شورای روستای جابوز خلیل آباد ازجمله افرادی است که در پاسخ به سؤال مهر و در مورد سیل مهاجرت روستائیان دلایلی عینی در منطقه زندگی خود را مثال می زند.

علی محمودی می گوید: همواره نباید به سراغ مسئولان رفت و گاهی باید از مردم پرسید که چرا مهاجرت می کنید و چرا زادگاه خود را به دست فراموشی می سپارید.

وی ادامه می دهد: ما همواره به گفته مسئولان قطب فراوری و یا سر سفره مردم بودیم اما به میزان کافی شکر این نعمت به جا نیاورده شده است و روستاها که خود شکم جمعیت شهرها را سیر می نمایند اما ازنظر امکانات رفاهی فقیر هستند.

محمودی بابیان این که با توجه به شعارهای فراوانی که چندین سال است برای تغییر آبیاری کشاورزی اجرا شده است ادامه می دهد: به رغم وعده ها اما هنوز کشاورزی به صورت سنتی است و کمتر از پنج درصد از روستائیان توانستند زمین های کشاورزی خود را به سیستم آبیاری مکانیزه تجهیز نمایند و اعتباری در این راستا دریافت نکردند.

دسترنج روستائیان در جیب دلالان

وی هم چنین به دلیل اینکه تضمینی برای خرید محصولات وجود ندارد می گوید: این موضوع موجب دلسردی کشاورزان و جوانان شده است و لذا با توجه به نوسان بازار کمتر تمایل به ریسک پذیری دارند.

وی می گوید: منطقه خلیل آباد اگرچه برکنار فراوریات باغی و صیفی بیشترین فراوریات انگور را دارد ولی کشاورزانی که اکنون با هزینه های زیاد محصولات خود را فراوری نموده اند با فروش محصولات به دلالان برای دریافت پول باید پنج یا شش ماه صبر نمایند که برخی از این کشاورزان برای امرارمعاش خود با مشکل روبرو می شوند.

نائب رئیس شورای روستای جابوز هم چنین با انتقاد از این که فرسوده بودن لوله های آب شرب روستاها از دیگر مسائل است اضافه نمود: به رغم این که طرح هادی برای روستاها تهیه شده است ولی با مسائلی هم چون عقب نشینی و تعریض خیابان ها روبرو هستیم زیرا دولت به راحتی اقدام به تغییر کاربری برخی از زمین ها را نمی دهد و لذا در این راستا احتیاج به بازبینی قوانین بنیاد مسکن و شهرسازی داریم تا بتوانیم با مهیاکردن امکانات روستائیان را در روستا ماندگار کنیم.

راه می خواهیم

وی با ابراز تأسف از این که هرچند گاهی شاهد حوادث جانی جوانان در جاده خلیل آباد- بردسکن هستیم ادامه می دهد: راه مناسب علاوه بر اینکه ما را در رساندن محصولاتمان به بازار یاری می نماید از رنج سفر به شهر نیز می کاهد.

وی می گوید: جوانان روستا که بسیار علاقه مند به ورزش هستند برای استفاده از امکانات ورزشی همواره باید به شهرهای اطراف مراجعه نمایند که در این رفت وآمدها با حوادث مختلفی روبرو می شوند.

محمودی در ادامه بابیان این که اگر دولت و مسئولین توجه به روستاها را بیشتر نمایند از افزایش بی رویه جمعیت شهری کاسته خواهد شد گفت: در حال حاضر مشارکت مردم در آبادانی و توسعه و کارهای زیربنایی و خیریه در روستا بسیار خوب است که این امر در قبال توجه و همکاری دولت و مسئولین محقق خواهد شد.

خشک سالی عامل کوچ اجباری

دهیار روستای زنده جان نیز در گفت وگو با وبلاگ تجهیزات الکترونیک اظهار کرد: اگرچه طی ده سال اخیر مهاجرت روستائیان به شهرهای هم جوار و خارج استان زیاد صورت گرفته است ولی طی دو سال اخیر مهاجرت از روستاها به شهر شدت گرفته و علت اصلی آن نیز خشک سالی و نبود وجود اشتغال در روستاها است.

مهدی زنده جانی بابیان این که خرده مالکی کشاورزی و هزینه های بالای فراوری اجازه امرار معاش به روستائیان نمی دهد اضافه نمود: نبود آموزش خوب و به موقع از طرف نهادهای مربوطه و سنتی بودن کشاورزی تأثیر مستقیمی در اشتغال جوانان در روستاها دارد.

وی با ابراز تأسف از این که ناهنجارهای اجتماعی در روستاها رو به افزایش است و بنیان خانواده های روستایی را تحت تأثیر قرار داده است، گفت: برنامه های ماهواره ای و اینترنتی و تبلیغ برای زندگی های تجملی طبیعی است که جوان روستایی را به شهر راهنمایی می نماید تا زندگی پرزرق وبرق برای خودش فراهم کند.

وی هم چنین در ادامه با تأکید بر این که مردم روستا به جای فراوری مصرف گرا شده اند گفت: تجمل گرایی در زندگی روستایی رواج یافته است به گونه ای که مردم روستا با توجه به درآمد خود هزینه نمی نمایند و خود را برای خرید لوازم لوکس به زحمت انداخته اند.

آموزش ضعیف

زنده جانی نبود آگاهی مردم از وظایف دستگاه ها و شوراها را یکی دیگر از مسائل مردم مطرح کرد و اضافه نمود: برنامه های آموزشی در روستاها بسیار کم رنگ شده است و توسط دستگاه های مربوطه باید آموزش جدی گرفته گردد تا از معضلات بخش کشاورزی و ناهنجاری ها کاسته و در کنار آن با آموزش هایی که صورت می گیرد مردم روستا آشنایی کامل با قوانین پیدانموده و مسائل خود را حل نمایند.

وی با انتقاد از این که علی رغم این که جوانان روستایی مانند جوانان شهرها به مقوله ورزش بسیار اهمیت می دهند و توجه به این امر از بسیاری از معضلات اجتماعی خواهد کاست گفت: هیچ گونه سالن یا زمین ورزشی در روستاها وجود ندارد تا مورداستفاده جوانان قرار گیرد و فقط در نقشه های طرح هادی مکان های ورزشی بر روی کاغذ جانمایی شده است.

زنده جانی هم چنین از کم رنگ شدن فعالیت های عمرانی در روستاها طی دو سال اخیر اطلاع داد و اضافه نمود: بزرگان و مسئولان محلی و خیرین روستا در هر برنامه ای که برای آبادانی و پیشرفت روستا باشد مشارکت می نمایند که ادامه این مشارکت بستگی به حمایت مسئولان دارد.

زنده جانی در خاتمه بابیان این که اگرچه در همه مراسم و مجالس و همایش ها صحبت از روستا، روستایی و فراوریات کشاورزی می گردد اضافه نمود: تا به امروز اغلب وعده ها در حد شعار باقی مانده است.

وی ادامه داد: از آموزش های لازم به روستائیان در مسائل کشاورزی، دامداری و اجتماعی غافل شده ایم و چراغ سبز را برای مهاجرت روشن کردیم و لذا این روش جز از بین بردن ریشه های فراوری و ایجاد مسائلی هم چون بزهکاری و شغل های کاذب و حاشیه نشینی عواید دیگری ندارد.

آمار مهاجرت روستائیان خراسان رضوی 2 برابر میانگین کشوری

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این رابطه می گوید: متأسفانه با توجه به تحقیقات میدانی اجرا شده درزمینهٔ مهاجرت روستاییان آمار مهاجرت از روستا به شهر در این استان بیش از دو برابر میانگین کشوری است.

مجتبی مزروعی به مهر می گوید: روستاها ستون سیاسی، اجتماعی و امنیتی هر کشور است که اگر به شرایط آن ها توجه نگردد در زندگی شهری نیز امنیت نخواهیم داشت.

رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی با توجه به پیاده سازی 5 برنامه توسعه اقتصادی دولت در بیش از سه دهه گذشته، سرمایه گذاری در طول این مدت را به ساخت جاده یک طرفه از روستا به شهر تشبیه کرد و گفت: متأسفانه امروز شاهد رشد منفی روستاهای کشور هستیم، به طوری که بیش از نیمی از جمعیت کشور در مرکز استان ها گرد هم آمده اند.

مزروعی اعلام کرد: با آنالیز دقیق تر دلایل مهاجرت روستاییان، به این نکته پی می بریم که میزان مهاجرت در شهرستان هایی که ازنظر کشاورزی در شرایط ضعیف تری بودند، بیشتر بوده است.

مزروعی از متهم کردن کشاورزان به کم آگاهی به عنوان اشتباهی بزرگ یاد و توضیح داد: کشاورزان زحمتکش ما بیش از 3 دهه است که با در نظر دریافت مسائل کم آبی، در راستای تغییر الگوی کشت گام برداشته اند.

وی بیشترین موج مهاجرتی از روستاها به شهرها در کشور را از سال های 1360 تا 1370 مطرح کرد و گفت: در مقاطعی که دولت ها توجه کم تری به بخش کشاورزی داشته اند، شاهد موج مهاجرتی بیشتری از روستاها به شهرها بوده ایم.

وی بابیان اینکه روستا بخشی از طبیعت این مرزوبوم است و محل هیچ کدام از روستاها را ما مشخص ننموده ایم، اضافه نمود: در طول تاریخ این مرزوبوم، روستاها بارها براثر حوادث طبیعی همچون طوفان، سیل، زلزله و یا حوادث تاریخی همچون جنگ ها و خونریزی ها آسیب دیده و یا از بین رفته اند، اما پس از مدتی، طبیعت دوباره این روستاها را رویانیده است. پس روستاهای ما بخشی از اکولوژی و محیط ما هستند.

مزروعی میزان این مهاجرت را در رابطه مستقیم باارزش گندم به عنوان ماده خوراکی غالب کشور دانست و اظهار کرد: هنگامی که ارزش گندم مقابل طلا تنزل پیدا کرد، میزان مهاجرت به شهرها نیز افزایش یافت.

سرمایه گذاری اندک در روستاها به موج مهاجرت دامن می زند

رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی بابیان اینکه سرمایه گذاری در صنعت گردشگری باید با توجه به ظرفیت های موجود شهرستان ها انجام گردد، گفت: عمده اقتصاد شهرهای استان مبتنی بر بخش کشاورزی و توسعه روستایی است که متأسفانه در سال های گذشته علی رغم وجود خشک سالی ها و کمبود امکانات و تجهیزات زراعی، شاهد اختصاص تنها 5 درصد بودجه اعتباری به این بخش بودیم.

مزروعی از روستا به عنوان شاهرگ حیاتی کشور یادکرد و گفت: ما به همه جنبه های توسعه روستایی ازجمله توسعه زیرساخت های برق، آب، گاز، تلفن، مسجد و مدرسه توجه نموده ایم، اما با نبود درآمد کافی، شاهدیم که روستاها یکی پس از دیگری خالی از سکنه می شوند.

وی با توجه به رویکرد توسعه روستاها در کشور، بهداشت دام و انسان را در رابطه مستقیم باهم دانست و گفت: نباید با اتخاذ تصمیمات نادرست، این دو مقوله را جدا از هم دانست.

مزروعی از متهم کردن کشاورزان به کم آگاهی به عنوان اشتباهی بزرگ یاد و توضیح داد: کشاورزان زحمتکش ما بیش از سه دهه است که با در نظر دریافت مسائل کم آبی، در راستای تغییر الگوی کشت گام برداشته اند.

وی اضافه نمود: مهاجرت روستائیان در مشهد و خراسان رضوی به دلیل نبود منابع آبی چشمگیرتر از سایر نقاط کشور است.

وی با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت منابع آب وخاک کشور در جهت اهداف نظام و تعالی کشور به صورت منطقی استفاده کرد اضافه نمود: سرمایه گذاری درزمینهٔ منابع آبی لازم است.

سرمایه گذاری نکریدم

وی گفت: ما نه تنها در بخش کشاورزی سرمایه گذاری ننموده ایم بلکه به گونه ای مدیریت شده تا یک روستایی تمام منابع و تجهیزات کشاورزی خود را بفروشد و در شهر سرمایه گذاری کند .

وی ادامه داد: بنیاد مسکن نیز با اجرای طرح های هادی در روستاهای بالای 20 خانوار امکان توسعه روستاها را فراهم نموده است اما روح روستا با این اقدامات عمرانی بیگانه است دام بخشی از زندگی یک روستایی است اما هنگامی که نتواند در محل زندگی خود دام نگهداری کند یا به کشت محصول بپردازد انجام این اقدامات در روستاها بی فایده است.

مزروعی اظهار کرد: کشاورزان ما از 30 سال قبل مشکل کمبود آب را احساس کردند اما آب منطقه ای متوجه این امر نشد باغات پسته ما از سال ها قبل آغاز به کشت شد الگوی کشت تغییر کرد چون کشاورز این روزهای کم آبی را پیش بینی می کرد اما باز هم کشاورزان را مقصر اصلی کمبود آب می دانند.

وی تأکید کرد: درصورتی که 20 درصد اعتبارات به بخش کشاورزی تخصیص داده گردد درصد قابل توجهی از معضلات ازجمله فقر و اعتیاد و حاشیه نشینی کاهش خواهد یافت اگر الگوی کشت در 14 درصد از استان اجرا کنیم درآمد بخش کشاورزی تر دو برابر افزایش خواهد یافت درصورتی که 20 هزار هکتار از محصولات پرآب را کم گردد در 20 هزار هکتار از باغات موجود 195 میلیون مترمکعب صرفه جویی آب خواهیم داشت.

رئیس جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت: در دو دولت گذشته بخش کشاورزی بالاترین میزان درآمد کشور را در طول تاریخ داشت در سرمای سال 86 سرمای زمستانه باغات را نابود کرد در همان مقطع دولت هزار میلیارد تومان به ایران خودرو یاری اقتصادی داشت اما دریغ از اینکه درصدی اعتبار به بخش کشاورزی تخصیص دهد .

منبع: خبرگزاری مهر

به "جاده مهاجرت روستایی به سمت شهرها یک طرفه است، سرمایه گذاری نکردیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاده مهاجرت روستایی به سمت شهرها یک طرفه است، سرمایه گذاری نکردیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید